Wpisz i naciśnij enter

Chystáte se v zimě na výlet do hor? Zjistěte, jakou obuv potřebujete

Chystáte se v zimě na výlet do hor? Zjistěte, jakou obuv potřebujete

Sněhobílé vrcholky vybízejí k pěší turistice. Tatry, Krkonoše, Bieszczady nebo Beskydy jsou v zimě sice mimořádně krásné, ale vyžadují od nás speciální přípravu. Především - jaké zimní boty si vzít do hor, abyste si zajistili pohodlí a bezpečnost na stezce? Jak se obléknout a co si zabalit do batohu? Na co pamatovat při plánování aktivní mimosezónní dovolené? Přečtěte si o tom v našem průvodci!

Horská turistika v zimní sezoně - na jaké podmínky se máme připravit?

Zimní počasí neodrazuje nadšené turisty od prozkoumávání zasněžených stezek. Je však třeba mít na paměti, že bílá zima na horách neznamená jen pohádkovou krajinu, ale také různá nebezpečí. Dlouhodobé vystavení chladu může vést k prochlazení organismu a v extrémních případech k omrzlinám. Silné poryvy větru a vysoká vlhkost vzduchu zvyšují pocit chladu, před kterým nás chrání teplé a prodyšné oblečení. Kromě nich jsou také důležité správné zimní boty do hor, které Vám usnadní pohybovat se po zasněžených stezkách, procházet závějemi a dokonce i zvládnout  zledovatělá místa. 

Zimní boty do hor - na co se zaměřit při jejich výběru?

Horské boty na zimu by měly být především vybavené vysokým svrškem. Zatímco v létě, zejména na rovných stezkách, stačí nízké modely, v zimě vysoké modely budou chránit proti průniku sněhu dovnitř obuvi. Zateplené kotníkové trekové boty nám také poskytnou lepší ochranu před mrazem a větrem. Navíc, solidní svršek dobře stabilizuje nohu, a snižuje riziko zranění v nejistém terénu. Při výběru zimních horských bot věnujte pozornost jejich podrážce. Protiskluzová, středně pružná a s agresivním vzorkem Vám zaručuje jistotu při každém kroku. 

U zimních horských bot je dobré, aby neabsorbovaly vlhkost, ale zároveň se vyznačovaly dobrou cirkulací vzduchu. Ochrání Vás také před promočením a zajistí tepelný komfort i přes teploty pod nulou  A to není vše - zimní horské boty musí být také jednoduše pohodlné. Za tímto účelem se postarejte o jejich správné přizpůsobení, pokud jde o velikost. Horská obuv by měla být o něco větší než ta nošená každý den, aby se do nich vešly také silnější ponožky. 

Sněhule a oblečení pro zimní horskou turistiku - co potřebujete?

Vysoké trekové boty, které jsou základem horské turistiky, nejsou všechno. Povinným prvkem zimních výletů je také vhodné oblečení pro dané roční období. Nezbytné je zejména prodyšné termoaktivní prádlo - tričko s dlouhým rukávem a legíny, které Vás při několikahodinové chůzi ochrání před prochladnutím a přehřátím. Další vrstvou je fleece nebo mikina, na kterou následně obléknete lehkou syntetickou péřovou bundu nebo odolný softshell proti větru. V batohu by neměla chybět také nepromokavá bunda s membránou. Pro dolní část si vyberte nepromokavé kalhoty. Nezapomeňte na vlněné ponožky, čepici a rukavice. 

Zejména na poněkud náročnějších trasách se mohou hodit také mačky pro připevnění k botám v zimě na horách. Usnadní nám pohyb po zledovatělém povrchu. V zasněžených a deštivých dnech budou také užitečné návleky - látkové chrániče na boty, které chrání kalhoty a obuv před promočením. 

Nejen trekové boty - jaké boty si vzít do hor v zimě?

Zimní výlet do hor není jen o zdolávání stezek, ale také i atrakcích, které na Vás čekají v údolích. Proto si při balení na aktivní dovolenou, nezapomeňte si sebou vzít náhradní obuv. Jaké zimní boty si vzít do hor kromě trekových bot, které nás ochrání před chladem a zajistí stabilitu během túry? Obzvláště užitečné budou dámské kozačky nebo pánské kotníkové boty, ve kterých můžete jít na oběd do restaurace, na procházku městem nebo do muzea. 

V zimě se skvěle hodí také výjimečně módní sněhule, které se v poslední době vracejí. Nepříznivé počasí na túry je ideální čas pro lázeňské procedury nebo návštěvu bazénu - nezapomeňte proto na praktické bazénové pantofle. Po aktivním dni nechte vaše nohy odpočinout - po hotelu, kde jsme se během dovolené ubytovali, se můžeme pohybovat v lehkých a pohodlných teniskách nebo botách typu sneakers. 

Bezpečnost na horách v zimě - na co nezapomenout?

Zima v horách je sice nesmírně krásná, ale přináší s sebou určitá rizika. Proto je tak důležité, abyste kromě vybavení do hor, především sněhových bot, dbali také na dodržování základních pravidel bezpečnosti v zimním období. Především přistupujme k plánování trasy obezřetně. Stupeň obtížnosti túry přizpůsobte jak Vaší zdatnosti, zkušenostem tak i horskému vybavení, které máte k dispozici. 

Než vyrazíte, nezapomeňte zkontrolovat také předpověď meteorologických podmínek - nejen týkajících se teploty, ale také síly větru nebo sněžení. A nezapomeňte na další vybavení batohu. Nesmí v něm chybět nabitá powerbanka, lékárnička, zásoba vody a potravin a telefon se zapsanými nouzovými čísly. 

Plánujete se vydat na pěší túru v zimním období? Potřebujete zimní horské oblečení a boty, které jsou vhodné pro procházky po méně náročných trasách? Dámské a pánské sněhule představujeme v bohaté nabídce značky Wojas - doplníte potřebné vybavení, které zajistí radost z překonávání dalších kilometrů!

Co si obléknout na silvestra? Nápady na módní outfity
Předchozí
Co si obléknout na silvestra? Nápady na módní outfity
Věčně studené nohy? Podívejte se na perfektní boty doma i do sněhu
Další
Věčně studené nohy? Podívejte se na perfektní boty doma i do sněhu