Wpisz i naciśnij enter

Jak správně nosit ponožky k botám, aby vypadaly módně?

Jak správně nosit ponožky k botám, aby vypadaly módně?

Ponožky, ačkoli jsou důležitým prvkem oblečení, jsou obvykle vybírány bez většího rozmyslu. V poslední době se však postoj k nim trošku změnil a staly se módním doplněním mnoha stylizací. Jak tedy nosit tento doplněk, abyste vypadali módně a abyste to nepřeháněli? Jaké ponožky budou nejlepší k hnědým, černým nebo bílým botám? Jaké ponožky nosit ke kotníkovým botám, a jaké ponožky k botám typu sneakers budou působit stylově? Jak kombinovat mokasíny a ponožky? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v článku o v ponožkových trendech!

Jaké jsou druhy ponožek?

Ponožky je prvek jak dámského, tak i pánského oblečení a chrání nohy před chladem, nadměrným pocením a nepříjemnými odřeninami. Rozlišujeme ponožky ve čtyřech základních délkách: před kotník nebo po okraj chodidla (tzv. krátké ponožky), za kotník (klasické), před koleno (podkolenky) a nad koleno (nadkolenky).

Kromě délky ponožek je důležitá také jejich tloušťka, která určuje jejich účel. Najdeme také velmi tenké modely, vyrobené z nylonu nebo lycry do 20 DEN, které se nosí v teplých dnech k elegantním kalhotám a botám, kde by silnější ponožka nefungovala. O něco silnější jsou krátké ponožky - z bavlny, nylonu nebo syntetických vláken. Zajišťují komfort při nošení různých typů obuvi. Klasické bavlněné ponožky do půli lýtek jsou velmi univerzální - zejména v pánském šatníku nemohou chybět. Nejsilnější ponožky z vlny nebo syntetických vláken jsou v zimě dobrou volbou - spolu se zateplenou obuví chrání nohu před chladem. Další skupinou jsou sportovní ponožky, vyrobeny z prodyšných materiálů s dodatečným antibakteriálním účinkem.

HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/BLACK.LEMONADEE/

Ponožkové trendy - jak stylizovat ponožky?

Správná délka a tloušťka ponožek není vše - pamatujte, že trh nabízí modely v různých barvách a vzorech. Kromě klasických ponožek v bílé, šedé, hnědé, tmavě modré nebo černé barvě zde najdeme také i aktuálně módní barevné soupravy. Ponožky s puntíky a pruhy, s geometrickými vzory, zvířecími potisky a humornými motivy jsou jednoduchým způsobem, jak oživit svou stylizaci a vyjádřit svou osobnost.

V ponožkové módě vládne ještě jeden trend. Pryč jsou doby, kdy jsme za každou cenu schovávali ponožky v botách. V současné době jsou v módě dlouhé modely, které vyčnívají nad botu. Skvěle vypadají zejména v dámských a pánských streetwearových stylizacích s teniskami nebo botami typu sneakers. Dlouhé ponožky také efektně prolomí přísný střih podzimních kotníkových bot v ženských kombinacích se sukní nebo šaty.

Jak nosit ponožky k různým typům a barvám bot?

Ve většině případů, optimální volbou budou ponožky o délce do půli lýtek. Tyto ponožky jsou ideální pro sportovní obuv, jako jsou tenisky a boty typu sneakers, a pro elegantní kožené polobotky. Ideálně doplňují také dámské kotníkové boty a pánské kotníkové boty. Na druhou stranu se krátké ponožky hodí k balerínám, lodičkám a mokasínům.

Při výběru barvy ponožek platí dvě pravidla. Podle prvního z nich by ponožky, zejména v oficiálních stylizacích, měly být sladěny s barvou bot. Jaké ponožky k hnědým botám a tmavě modrému obleku by tedy byly dobré? V tomto případě si můžeme vybrat ponožky v jedné z těchto barev. Analogicky, k šedému obleku a hnědým botám nejlepší budou grafitové nebo hnědé ponožky. Černé ponožky k černým botám volte pouze v případě, že máte na sobě černý oblek. Na druhou stranu ke každodenním stylizacím s bílými botami, včetně módních bot typu sneakers, můžeme kromě bílých ponožek zvolit také i barevné modely se vzory.

Ponožky a barva kalhot - jak kombinovat?

Podle druhého pravidla byste měli přizpůsobit ponožky kalhotám. Ke světlým kalhotám noste o tón světlejší ponožky, k tmavým - o tón tmavší. Díky takové kombinaci opticky prodloužíme siluetu. Tuto zásadu lze úspěšně použít i pro méně formální stylizace. K černému obleku noste pouze černé ponožky. Pokud nosíte tmavě modré kalhoty a k tomu černé boty, zvolte ponožky v odstínu podobném kalhotám. Je dobré, aby barevné nebo vzorované ponožky zahrnovaly barvu kalhot - díky tomu bude stylizace konzistentní. 

HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/OLIVKA_BLOG/

Jak nenosit ponožky - na co si dát pozor, abyste se vyhnuli módnímu přešlapu?

Především - nikdy nenoste ponožky k pánským a dámským žabkám nebo sandálům. Také se pokud možno vyhněte nošení světlých ponožek k tmavým botám a kalhotám, zejména elegantním. Spojení mokasínů a ponožek je také poměrně obtížné. Jaké ponožky do mokasín by tedy byly vhodné? V tomto případě jediným povoleným modelem jsou neviditelné, ultrakrátké ponožky, které zakrývají podrážku, prsty a patu. Nejčastěji se však mokasíny nosí bez ponožek. Na druhou stranu je lepší experimentovat se vzory a barvami pouze v případě poloformálního oblečení.

Ponožky, zejména ty, které se nosí k obleku, musí být také dostatečně dlouhé - tak, aby se neodhalovaly holá lýtka, když si sednete a vyhrnete nohavice kalhot. Ke krátkým kraťasům v létě můžete nosit jak krátké, tak i delší ponožky. Pamatujte však, že delší ponožka Vás opticky zkracuje.

Navzdory zdání jsou ponožky nesmírně důležitým prvkem v šatníku milovníků a milovnic módy. Dobře přizpůsobené mohou doplnit každou stylizaci. V nabídce Wojas najdeme ponožky o různé délce, včetně krátkých ponožek do půli lýtek v tlumených barvách a avantgardních modelů s potisky.

Seznamte se s hitem letošního podzimu, motorkářskými botami!
Předchozí
Seznamte se s hitem letošního podzimu, motorkářskými botami!
Jak se obléknout na Štědrý den? Podívejte se na naše návrhy elegantních stylizací pro Ženy a Muže
Další
Jak se obléknout na Štědrý den? Podívejte se na naše návrhy elegantních stylizací pro Ženy a Muže