Wpisz i naciśnij enter

Impregnace bot - jak ochránit boty před zimou?

Impregnace bot - jak ochránit boty před zimou?

Sníh, bláto, vlhkost, sůl, mráz - zima je pro naši obuv náročným ročním obdobím. Klíčovou roli pro ochranu bot před nepříznivými podmínkami hraje impregnace bot. Umožňuje jim zachovat si své vlastnosti po další sezóny a těšit se z bezvadného vzhledu. Jak impregnovat boty? Jak chránit své nové kožené nebo velurové boty? Jaká užitečná příslušenství použít? Přečtěte si o tom v speciálním průvodci!

Co je - impregnace obuvi?

Impregnace bot není nic jiného než ochrana materiálu - povrchu boty - před nepříznivými vlivy vnějších faktorů. Přestože je vhodná péče o obuv nutná po celý rok, v zimě je obzvláště důležitá. Ochrana bot před špínou, solí, sněhem, deštěm a nízkými teplotami, kterým jsou vystaveny, je způsob, jak zabránit poškození a prodloužit životnost oblíbených bot. 

V praxi impregnace obuvi spočívá v tom, že se na její vnější povrch nanesou speciální chemické přípravky nebo prostředky přírodního původu. Impregnace bot nejen zvyšuje odolnost proti promočení a přesušení, ale také se z nich snáze odstraňují nečistoty - díky ochranné vrstvě neproniknou tak hluboko do materiálu obuvi. 

Které boty by měly být impregnovány?

Ochranu obuvi před solí, špínou a dalšími výše zmíněnými faktory si spojujeme především s turistickou obuví. Impregnace trekových bot však není všechno - správně přizpůsobený impregnační prostředek na koženou nebo velurovou obuv lze použít také k ochraně elegantních polobotek nebo casualových kotníkových bot, dámských a pánských kotníkových bot.

Kožené a velurové boty - jak impregnovat boty?

V závislosti však na materiálu, ze kterého jsou Vaše boty vyrobené, musíte vybrat vhodnou impregnační metodu. Lícová kůže vyžaduje jinou ochranu před nečistotami, solí a vlhkostí než velur.

Jak impregnovat kožené boty?

Prach, částečky písku nebo zaschlé bláto zabraňují pronikání impregnačních látek do materiálu, který tak není schopen odolávat zimním podmínkám. K čištění bot vyrobených z lícové kůže je ideální vlhký bavlněný hadřík, který z jejich povrchu odstraní veškeré nečistoty. Po vyčištění a vysušení je čas na ošetření obuvi tukem, který kůži hloubkově vyživuje a hydratuje. K tomuto účelu můžete použít speciální obuvnický olej, který proniká hluboko do materiálu, změkčuje ho a promazává, činí ho odolným vůči prasklinám a chrání před absorpcí vody a vysycháním. Po nanesení přípravku počkejte na jeho absorpci materiálem. Po vyschnutí potřete obuv z lícové kůže olejem a vetřete tuk do povrchu obuvi. Dále boty nechte alespoň několik hodin a pak je vyleštěte voskovo pryskyřičnou pastou.

Jak chránit nové kožené boty? 

Před ošetřením a nanesením přípravků na celý povrch obuvi proveďte test na neviditelném místě. Vyhněte se také terpentýnu používanému k odstranění zbytků starého leštidla, který může změnit barvu nových bot.

Jak impregnovat velurové boty?

Impregnace velurové obuvi je o něco náročnější - oleje a vosky doporučované pro obuv z lícové kůže mohou vést ke slepení drobných chloupků materiálu. Z tohoto důvodu by se impregnace velurové obuvi měla provádět pomocí přípravku ve spreji určeného k tomuto účelu. Před aplikací nezapomeňte očistit boty - tentokrát však místo vlhkého hadříku můžete použít kartáček s gumovou koncovkou. 

Impregnace bot - jakých chyb se vyvarovat?

Především nezapomeňte vybrat správný impregnační prostředek pro materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny, a pro barvu, ve které jsou vyrobeny. Nezapomeňte předtím z povrchu bot odstranit staré vrstvy pečujících přípravků. Impregnace bot by měla být prováděna až po jejich důkladném vyčištění a vysušení - nutně mimo dosah tepelných zdrojů, jejichž blízkost by vedla k deformaci a praskání obuvi. Boty také nikdy neperte v pračce - kožené a velurové boty se mohou při delším kontaktu s vodou rozlepit.

Impregnace bot - užitečná příslušenství

Impregnace bot s pomocí vhodně zvoleného příslušenství může být příjemností. V nabídce značky Wojas představujeme celou řadu prostředků pro vytvoření kompletní sady na čištění bot. Oleje, krémy, pěny, emulze, oleje, spreje a leštidla na boty - to vše najdete v našem obchodě a mezi těmito produkty najdete vhodný impregnační přípravek na boty. Nabízíme také přípravky zajišťující maximální ochranu, která je vyžadována při impregnaci trekové obuvi. Nabídku doplňují různé čisticí prostředky a kartáčky na boty - se štětinami k leštění lícové kůže a gumovou koncovkou na velur.

Pravidelná impregnace obuvi je nejlepší způsob, jak se těšit z jejího dokonalého vzhledu. V nabídce značky Wojas najdete nejen módní a pohodlné dámské a pánské boty pro každou příležitost, včetně kožené a velurové obuvi, ale také širokou nabídku přípravků pro jejich ošetřování. Doporučujeme jejich výběr!

Vydejte se na podzim do hor! Zjistěte, jak se připravit na výlet do hor
Předchozí
Vydejte se na podzim do hor! Zjistěte, jak se připravit na výlet do hor
Originální dárek pro ni. Co dát ženě jako dárek?
Další
Originální dárek pro ni. Co dát ženě jako dárek?