Wpisz i naciśnij enter

Jak odstranit sůl z kožené obuvi? Profesionální způsoby

Jak odstranit sůl z kožené obuvi? Profesionální způsoby

Kožené boty jsou elegantním doplňkem šatníku, který vyžaduje správnou péči. V zimě musíme být obzvláště opatrní, protože obuv je náchylná k usazování posypové soli. Bílé stopy nejenže snižují estetickou hodnotu obuvi, ale mohou také vést k trvalému poškození kůže. Podívejte se na osvědčené metody účinného a bezpečného odstraňování soli.

Jak zabránit skvrnám od soli na botách?

Zdá se, že v zimě je těžké vyhnout se skvrnám od posypové soli. Můžeme se však včas naučit, jak o koženou obuv pečovat a chránit ji před poškozením. K tomu Vám pomůže správná impregnace a správná péče o obuv.

Zde jsou nejdůležitější tipy, jak zabránit usazování soli na botách:

  • Pro ošetřování a impregnaci obuvi používejte pouze přípravky určené pro daný typ materiálu. 

  • Dbejte na to, aby pasty a krémy byly vždy v barvě Vašich bot.

Nezapomeňte také, že každý typ kůže vyžaduje jiná opatření a trochu jiný přístup.

  • Lícová kůže je materiál propouštějící vzduch. Pro zvýšení odolnosti proti nasáknutí vodou můžete použít pasty s voskem a pryskyřicí. Pokud chcete získat elegantní lesk, zvolte pasty a vosky.

  • Nubuk a velur – v případě těchto kůží nesmíme používat pasty a krémy. Vždy vybírejte spreje na velur a nubuk a pravidelně provádějte impregnaci pomocí prostředku Aquastop Spray.

  • U obuvi ze štípané kůže také nepoužíváme pasty a krémy a k ochraně používáme impregnační prostředek, který je určen pro tento typ kůže. Musíme však být velmi opatrní, protože při impregnaci štípenka ve světlé barvě může ztmavnout – i když použijeme bezbarvý impregnační prostředek.

  • Crazy Horse, Pull up – tyto typy kůže se chrání postříkáním obuvi leštidlem ve spreji nebo nanášením tuku.

Impregnace obuvi je činnost, která vyžaduje opakování. Pravidelnou péčí o obuv minimalizujete riziko, že se na ní bude usazovat posypová sůl.

Jak odstranit sůl z kožené obuvi?

Pokud jste již na obuvi objevili skvrny nebo skvrny od soli, musíte jednat rychle. Nezapomeňte, že s každým materiálem musíte zacházet trochu jinak. Proto je nezbytné před odstraněním skvrn zjistit, z jakého typu kůže je obuv vyrobena.

Důležité: Čištění bot od posypové soli vždy začněte odstraněním nečistot z bláta nebo písku. Provádějte to pouze pomocí speciálně navržených přípravků.

Lícová kůže

Nejprve odstraňte nečistoty štětinovým kartáčem nebo jemně namočeným hadříkem. Skvrny od soli můžete jemně odstranit vlhkou houbou nebo speciálními čisticími prostředky, které obsahují další ošetřující látky. K účinnému odstranění skvrn od soli doporučujeme použít také odstraňovač pro lícové kůže.

Doporučené produkty: čistič, emulze, odstraňovač

Velurová a nubuková kůže

K odstranění skvrn od soli z tohoto typu kůže použijte speciální kostku na nubuk a semiš. Nubukové boty můžete také vyčistit pomocí odstraňovače skvrn nebo čisticí pěny.

Doporučené produkty: čisticí pěna na nubuk, čisticí kostka, odstraňovač nečistot

“Crazy Horse”

Skvrny od soli z tohoto velmi odolného plastu můžete vyčistit pomocí čisticí pěny – skvrnu jemně potřete houbou malým množstvím prostředku.

Doporučené produkty: houba, čisticí emulze

Pull up

U tohoto typu kůže odstraníte skvrny od soli pomocí houby a čisticí pěny.

Doporučené produkty: houba, čisticí pěna

Štípenka

Skvrny od soli je třeba odstraňovat velmi šetrně pomocí navlhčeného hadříku nebo speciální kostky. Nezapomeňte si při čištění nenamočit obuv. 

Doporučené produkty: čisticí kostka

Další krok: sušení a ochrana obuvi

Už víte, jak odstranit sůl z kožené obuvi jakéhokoli druhu – to je ale jen polovina cesty. Po vyčištění boty důkladně osušte. Nezapomeňte to vždy dělat při pokojové teplotě, mimo dosah přímých zdrojů tepla, např. radiátorů nebo ohřívačů.

Po vyčištění je třeba obuv znovu naimpregnovat. Tím se zvýší odolnost obuvi proti opětovnému vzniku skvrn od soli.

Nezapomeňte, že všechny prostředky na čištění a péči o obuv najdete v našem internetovém obchodě a v našich kamenných prodejnách.

Jaké boty si vybrat na Silvestra 2023? 10 nejmódnějších modelů
Předchozí
Jaké boty si vybrat na Silvestra 2023? 10 nejmódnějších modelů
Jak se starat o boty, aby sloužily po dlouhá léta? Podívejte se na naše tipy
Další
Jak se starat o boty, aby sloužily po dlouhá léta? Podívejte se na naše tipy