Wpisz i naciśnij enter

Jak se starat o boty, aby sloužily po dlouhá léta? Podívejte se na naše tipy

jak se starat o boty

Se svými oblíbenými botami se vůbec nemusíte loučit po jedné nebo dvou sezónách. Správné zacházení s obuví umožňuje zachovat ji ve velmi dobrém stavu po dlouhou dobu. V dnešním článku Vám představíme tipy, které Vám pomohou naučit se pečovat o boty tak, abyste se z nich mohli těšit po mnoho let.

Prevence je lepší než léčba: impregnace

První věc, kterou je třeba udělat po zakoupení, je impregnovat boty. Právě tento jednoduchý, ale bohužel často opomíjený postup má zásadní vliv na životnost naší obuvi. Na boty nanášíme speciální přípravek, který je nejen chrání před poškozením způsobeným promočením, ale také před drobnými nečistotami. Nezapomeňte si vždy vybrat výrobek určený speciálně pro materiál, ze kterého je Vaše obuv vyrobena. Velurovou obuv naimpregnujete přípravkem Aqastop, na lícovou kůži použijete speciální krém a na látkovou obuv je nejlepší použít speciální sprej. Tím se zajistí, že obuv nezmění svou strukturu a obsažené výživné složky zlepší její vzhled.

Obuv pánskou a dámskou, která Vám při správné péči bude sloužit dlouhá léta, najdete v obchodě Wojas.

jak se denně staráte o své boty

Proces impregnace je třeba čas od času opakovat. Nezapomeňte také vždy chránit obuv, kterou na konci sezóny odložíte do skříně. Prodloužíte tak životnost obuvi a zabráníte jejímu stárnutí. Dobrým postupem je také vložení speciální výplně dovnitř obuvi, aby si materiál mohl "odpočinout".

Jak se denně staráte o své boty?

Obrovský vliv na stav našich věcí mají drobné návyky, jejichž důležitost si často neuvědomujeme. Jak se starat o boty, aby nám sloužily po dlouhá léta v každodenním životě? Nezapomeňte si obuv před vyzutím vždy rozšněrovat. Tím zabráníte přílišnému roztažení materiálu, které by mohlo vést k prasknutí obuvi. Při obouvání si pomáhejte speciální lžící. Vyhnete se tak tzv. lámání záložek nebo dokonce roztržení svršku.

Nezapomeňte také dát botám čas na odpočinek. Každodenní používání může vést k rychlejšímu opotřebení i toho nejodolnějšího materiálu. Proto je nejlepším řešením nosit střídavě dva nebo tři páry bot. Pokud jde o udržování bot v dobrém stavu, velkou roli hraje také jejich větrání. Nezapomeňte boty občas vynést na čerstvý vzduch.

jak se staráte o své botypéče o boty

Správná péče

Péče je dalším důležitým prvkem při údržbě bot. Klíčovou roli přitom hraje používání vhodných produktů, které materiál chrání a prodlužují JEHO životnost. Proto je vždy důležité se hned na začátku přesvědčit, z jakého materiálu je obuv vyrobena. U obuvi z lícové usně se doporučuje používat krémy a mléka, které materiál hydratují a zabraňují jeho praskání. Semišové boty vyžadují pravidelné kartáčování speciálním kartáčem, aby byla jejich struktura v dobrém stavu. O obuv dámskou a pánskou z textilu se nejlépe pečuje tak, že se nezapomíná na její šetrné a pravidelné čištění.

Pravidelné čištění

Ať už je obuv vyrobena z jakéhokoli materiálu, musíme pamatovat na pravidelné odstraňování nečistot. Pro všechny typy materiálu platí univerzální pravidlo: nikdy neprat boty v pračce. 

Před řádným čištěním obuvi nezapomeňte vždy odstranit volnější nečistoty. 

Lícová kůže se nejlépe čistí speciálním čisticím prostředkem, kartáčem nebo mírně navlhčeným hadříkem. Naopak u bot ze štípenky se nejlépe osvědčí plátno.

K odstranění nečistot ze semiše a nubuku použijte speciální gumový kartáč a odstraňovač. Více informací naleznete v samostatném článku, kde píšeme o tom, jak vyčistit semišovou obuv.

správná péče o boty

Sušení

Po každém čištění by měla obuv schnout přirozeným způsobem - mimo dosah přímých zdrojů tepla, radiátorů nebo krbů. Obuv také nesušíme vysoušečem vlasů. Umístíme je na teplé a vzdušné místo. Látkové boty můžete uvnitř vyplnit novinami nebo papírovým ručníkem, který absorbuje vlhkost.

Jak odstranit sůl z kožené obuvi? Profesionální způsoby
Předchozí
Jak odstranit sůl z kožené obuvi? Profesionální způsoby
Dámský smart casual styl. Seznamte se s pravidly a vytvářejte módní stylizace
Další
Dámský smart casual styl. Seznamte se s pravidly a vytvářejte módní stylizace