Wpisz i naciśnij enter

Jak čistit semišové boty? Profesionální průvodce

Jak čistit semišové boty

Semišové boty jsou symbolem elegance a stylu. Tento materiál lze směle označit za nadčasový a odolný vůči měnícím se trendům. Péče o tento citlivý typ usně však není vůbec snadná. Pokud Vás zajímá, jak čistit semišové boty, je tento průvodce určen pro Vás.

Semišové boty – jak čistit jemný materiál?

Semiš je druh kůže, který je známý svou měkkostí a sametovou strukturou. Je velmi náchylný k znečištění a skvrnám, a proto vyžaduje zvláštní péči. Při čištění semiše musíme být vždy opatrní, abychom nepoškodili jemná vlákna.

Zde je seznam nástrojů a prostředků, které budou užitečné při procesu čištění:

  • kartáče, čističe obuvi

  • guma na čištění semiše

  • hadřík z mikrovlákna

  • speciální sprej na semiš

semišové boty – jak čistit jemný materiálčištění semiše

Ihned po zakoupení je vždy nutné boty impregnovat, k čemuž použijeme speciální voděodolný prostředek. Díky tomu bude naše obuv odolnější vůči trvalému znečištění a nebude náchylná k poškození.

Stojí za zmínku, že nástroje na čištění semiše nepoškozují jemný materiál. Nemusí si však poradit se silným znečištěním. Pak budeme muset sáhnout po speciálních čisticích prostředcích. Nejoblíbenější je jemná pěna, kterou aplikujeme na tkaninu a poté ji rozetřeme. Nezapomeňte však postupovat opatrně a vždy začněte s malou plochou materiálu. 

Jak čistit semišové boty kartáčem?

Čištění vždy začínáme kartáčem, abychom odstranili nahromaděné nečistoty. Kartáčujeme jedním směrem, abychom mohli opravit vlákna a vrátit jim původní vzhled. Důležité je, že změna směru kartáčování může negativně ovlivnit strukturu jemného materiálu, proto je dobré mít tuto klíčovou zásadu na paměti.

jak čistit semišové boty kartáčem

Guma na čištění je dokonalým čisticím prostředkem pro světlý semiš

Drobné skvrny a stopy lze odstranit speciální gumičkou, kterou lze snadno zakoupit v obchodech s obuví. Gumou jemně setřete nečistoty a snažte se materiál nepoškodit. Mějte na paměti, že tento nástroj je určen především pro světlý semiš. Zajímavé je, že guma poskytuje opravdu dobré, znatelné výsledky a osvěžující efekt.

Hadřík z mikrovlákna: tajná zbraň v boji proti špíně

Pokud jsou naše boty silně znečištěné, můžeme použít mírně navlhčený hadřík z mikrovlákna. Nezapomeňte však semiš zcela nenamočit, protože by mohlo dojít k jeho trvalému poškození. Ze zkušenosti víme, že operace s hadříkem přináší velmi dobré výsledky!

Jak vyčistit silně znečištěnou semišovou obuv? Sáhněte po speciálním spreji na semiš

Sprej na semiš je ideálním řešením pro odstranění obtížných skvrn. Postříkejte boty ze vzdálenosti asi 20 cm a poté skvrnu jemně otřete, dokud nezmizí. Vždy bychom však měli mít na paměti, že je třeba vybírat prověřené prostředky s důvěryhodným složením. Jen tak získáme jistotu, že nám boty nepoškodí.

speciální sprej na semišjak vyčistit semišové boty domácími metodami

Jak vyčistit semišové boty domácími metodami?

Čištění semišové obuvi domácími metodami se však doporučuje provádět opatrně a nepoužívat všechny metody najednou.

Octový roztok

Ve většině domácností je ocet dobrý na všechno, tak proč s ním nezkusit vyčistit semišové boty? Smíchejte malé množství lihového octa s vodou a směs naneste na obuv. Jemně třete houbou, dokud se skvrna neodstraní. Nezapomeňte připravený prostředek rozetřít rovnoměrně a nepoškodit ani jedno místo.

Guma na čištění

Kdysi někdo prohlásil: „Když funguje guma z obchodu, proč nezkusit známou školní mazací gumu?“. Ukázalo se, že měl pravdu a že touto metodou můžeme odstranit jemné nečistoty ze semišových bot. Tato metoda však funguje pouze v případě, že je skvrna suchá. 

Impregnace aneb jak předcházet znečištění?

Po každém čištění doporučujeme semišovou obuv chránit voděodolným impregnačním přípravkem. Díky tomu bude méně náchylná k znečištění a poškození v budoucnosti a my se budeme moci déle těšit z její dobrého stavu. Nezapomeňte, že čisté a dobře udržované semišové boty jsou zárukou stylového a elegantního vzhledu. 

 

styling se semišovými botamijak účinně čistit semišové boty

Doufáme, že díky těmto osvědčeným metodám bude Vaše obuv vypadat jako nová po mnoho let.

10 módních modelů bot pro sezónu podzim/zima 2023/24
Předchozí
10 módních modelů bot pro sezónu podzim/zima 2023/24
Elegantní pánské boty k džínům: které modely se hodí nejlépe?
Další
Elegantní pánské boty k džínům: které modely se hodí nejlépe?