Wpisz i naciśnij enter

Co můžeme udělat, aby nás boty neodíraly? Seznamte se s osvědčenými způsoby

Co můžeme udělat, aby nás boty neodíraly? Seznamte se s osvědčenými způsoby

Nákup ideálních bot může být sám o sobě výzvou. Často se však ukazuje, že pečlivě zvolené boty, místo aby přinášely radost, způsobují při chůzi nepohodlí. Takové nepohodlné boty je problém, se kterým se potýká mnoho nových majitelů bot - naštěstí se jich nemusí vzdát.  Proč boty odírají paty a kotníky? Co můžeme udělat, aby nás boty neodíraly? Jak si vybrat pohodlné vycházkové boty? Přečtěte si o tom v našem průvodci!

Proč nám boty odírají nohy?

Zajímá Vás, proč Vás Vaše vysněné boty odírají? Nejčastější příčinou bolestivých a neestetických odřenin pat a kotníků, které mohou vést ke krvácejícím ranám a znemožnit chůzi, je špatně zvolená obuv. Zde jsou 3 hlavní příčiny odírajících bot!

Nevhodná velikost bot

Odírající boty jsou obvykle problémem způsobeným nákupem nesprávné velikosti bot. K tomu dochází jak v případě, že jsou boty příliš malé a tlačí na citlivé body chodidla, tak i v případě, že jsou příliš velké a noha se v botě pohybuje, což vede k poškození kůže. 


Provedení z umělého materiálu

Někdy příčinou odírajících bot není špatná velikost. Příčinou může být kvalita jejich provedení. Obuv, která odírá paty a kotníky, je známkou toho, že byla vyrobena z umělé látky, která se hůře přizpůsobuje tvaru nohy než přírodní látka a při nošení tolik nezměkne. Umělé materiály také způsobují zvýšené pocení nohou - vlhkost a třením materiálu o nohu je snadný způsob, jak získat puchýře.

Odírající boty z tvrdého materiálu

Nepřizpůsobená velikost a provedení z umělé hmoty není všechno. Odírající boty jsou také ty, ušité z velmi tvrdého materiálu. V jejich případě může být nutné boty předem roztáhnout. Na rozdíl od názvu není účelem roztažení tuhé obuvi její zvětšení, ale lepší přizpůsobení noze. Zejména v oblasti prstů a nad patou.

Jak roztáhnout boty z tvrdého materiálu? Existuje mnoho způsobů, díky kterým můžeme nepohodlnou obuv lehce roztáhnout. Při chůzi naboso, pod vlivem tepla a vlhkosti se materiál obuvi stává pružnější. Skvělé výsledky přináší také použití změkčujících přípravků, které jsou popsány v další části článku. Jak tedy vidíte, s problémem odírajících bot se můžete vypořádat sami - bez návštěvy obuvníka. 

Jak přizpůsobit velikost bot, abychom se vyhnuli odřeninám?

Abyste předešli bolestivým odřeninám, nezapomeňte si boty při zkoušení zavázat a zapnout. Tímto způsobem zajistíte, že nebudou při chůzi způsobovat nepohodlí. Dobrým nápadem je měřit boty večer, když jsou nohy po celodenní chůzi mírně oteklé. 

Při nákupu bot online si předem změřte nohu - bota by měla být asi o 0,5 cm větší. Proto není důležité jen číslo boty, ale především celková délka stélky uvedená v popisu boty. 

Co můžeme udělat, aby nás boty neodíraly? Nejlepší způsoby

V závislosti na tom, proč nám boty odírají chodidla a kotníky, můžeme to řešit vhodným způsobem. Samozřejmě, pokud jsou Vám i ty nejlepší boty na chůzi příliš velké nebo malé, s bolestivými otlaky samozřejmě nic nenaděláte - v ostatních případech stačí použít tyto osvědčené triky. Co můžeme udělat, aby nás boty neodíraly? 

Náplasti 

Prvním a nejjednodušším způsobem, jak se vypořádat s odírajícími botami, je použití ochranných náplastí, zejména po zakoupení nových bot. Průhledné náplasti nebo náplasti tělové barvy jsou nenápadné, a zároveň chrání citlivá místa na chodidlech a zabraňují vzniku bolestivých puchýřů a palících odřenin. Náplasti je dobré používat až do roztažení nových bot, ale i po vzniku odřenin pro ochranu před bakteriemi.

Mastek na kůži

Dalším způsobem na odírající boty, je sportovcům známý mastek. V boji proti odřeninám naneste ho na pokožku. S jeho pomocí bude méně náchylná k pocení, které podporuje klouzání nohy v botě, a k nepříjemným zraněním způsobeným třením kůže o materiál.

Gelové vložky

Skvělým řešením pro odírající boty jsou samolepicí gelové vložky, které zabraňují pohybu nohy v botách. Vložky se doporučují zejména do bot na jehlovém podpatku a klínku - můžete si je vzít například, když jdete v nových botách na večírek.

Patičky

Podobně jako gelové vložky fungují i silikonové patičky, které, jak jejich název napovídá, jsou odpovědí na otázku, co dělat, když Vám boty odírají paty. V praxi je lze použít kdekoliv v botě, kde dochází k nadměrnému tlaku na kůži - takže dobře fungují i jako řešení pro odírající pásky v sandálech. 

Hydratační krémy

V případě odírajících dámských bot nebo pánských je dobré na vnitřní stranu nanést hydratační krém. Změkčí tvrdý materiál a je velká šance, že přestane odírat citlivou pokožku. Je dobré to udělat s dostatečným předstihem, aby se krém mohl vsáknout do materiálu - aby se bota lépe přizpůsobila chodidlu. Ideální pro tento účel bude Wojas Silky Fresh, ochranný přípravek na nohy s výtažkem z přírodního hedvábí. Nejenže zabraňuje odírání nohou, ale také poskytuje pocit svěžesti.

Roztahující pěna na odírající boty

Již zmíněný tvrdý materiál, který v mnoha případech způsobuje odírání pánských bot nebo dámských, lze změkčit speciálním přípravkem. Jedná se o pěnu nebo spray k roztažení obuvi, který jednoduše nastříkáte na povrch a necháte několik hodin. Pro dosažení optimálního účinku je třeba ošetření několikrát opakovat. 

Odírající boty - jak ulevit svým nohám?

Když už je pozdě přemýšlet o tom, co můžete udělat pro to, aby Vás boty neodíraly, je dobré přinést nohám úlevu. Chladná koupel uleví bolavým a poraněným patám a prstům.

Pohodlné boty na chůzi

Odírající boty jsou hlavní příčinou odřenin, otlaků a puchýřů, ale nejen jich. Špatně zvolené nebo nekvalitní boty mohou také přispívat k nadměrnému pocení nohou a necitlivosti prstů. V extrémních případech nás může vystavit riziku poranění hlezenního kloubu a Achillovy šlachy, což si vyžádá pomoc odborníka. 

Proto je důležité vybrat si pohodlné boty pro každodenní nošení i pro zvláštní příležitosti. Boty, které odpovídají velikosti Vaší nohy a jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, Vás ochrání před nepříjemnými odřeninami. Podívejte se na nabídku našeho obchodu, ve kterém najdete pohodlné vycházkové boty, zajišťující pohodlí na každém kroku!

Boty na svatbu - jak vybrat pohodlné a elegantní boty?
Předchozí
Boty na svatbu - jak vybrat pohodlné a elegantní boty?
Jaké boty k džínám? Vybíráme nejlepší modely značky Wojas
Další
Jaké boty k džínám? Vybíráme nejlepší modely značky Wojas