Wpisz i naciśnij enter

Šířka bot - proč byste si ji měly zkontrolovat před nákupem bot

Šířka bot - proč byste si ji měly zkontrolovat před nákupem bot

O tom, že je důležité, aby boty byly perfektně přizpůsobené, není třeba nikoho přesvědčovat. Navzdory zdání by však nový pár bot neměl mít pouze správnou délku pro Vaši nohu - stejně důležitá je i šířka boty. Šířka bot je jedním z nejdůležitějších parametrů, s nimiž byste se měli seznámit při nákupu nových bot. Na tom bude záviset náš komfort a zdraví našich nohou. Co znamená šířka boty v praxi? Jak zjistit šířku boty? Napovíme!

Co je to šířka boty?

Šířka boty určuje, kolik místa pro chodidlo je uvnitř boty. Šířka chodidla se skládá z několika prvků, kterými jsou: obvod v přednoží (tedy za prsty), obvod nártu, šířka paty a šířka přednoží.

Co je to šířka boty, nejlépe ilustruje jednoduchý příklad. Dva lidé nosí boty stejné velikosti (se stejnou délkou vložky) - jeden je drobný a druhý má mírnou nadváhu. Je vysoce pravděpodobné, že stejná obuv pro ně nebude stejně pohodlná. Šířka obuvi závisí také na antropologických podmínkách - například Rusové mají v porovnání s Poláky vyšší a Italové nižší nárt. Tuto skutečnost berou v úvahu výrobci obuvi, kteří nabízejí různé šířky obuvi, umožňující jejich přizpůsobení potřebám osob s úzkými nebo širšími chodidly.

Jaká jsou označení šířky bot?

Ačkoli výrobci obuvi používají různá označení šířky obuvi, převážná většina z nich používá podobné parametry. Šířka bot se vyjadřuje písmeny abecedy, a tato písmena odpovídají konkrétním vnitřním rozměrům boty. Písmena na začátku abecedy označují boty pro užší chodidla. Další písmena naznačují, že vnitřní prostor boty je prostornější.

  • šířka boty E - velmi úzká obuv doporučená osobám, kterým boty standardní šířky padají z nohou,
  • šířka boty F - úzká obuv pro osoby s drobnou postavou a štíhlými chodidly, 
  • šířka boty G (někdy označovaná jako šíře boty D) - standardní šířka obuvi, zdaleka nejběžnější na trhu, vhodná pro nohy, které nejsou ani příliš úzké, ani příliš široké,
  • šířka boty H - širší obuv, určená mimo jiné pro osoby, které mají mimo jiné vbočené palce.

Kromě základních šířek, existují také poloviční - E ½, F ½, G ½ a H ½. Vhodné pro široká chodidla jsou šířky H a vyšší. Na trhu najdete také boty se šířkou J, K a M. Tyto boty jsou vhodné pro osoby, které mají velmi široké nohy, a také pro ty, kteří se potýkají s různými typy problémů s chodidly.

Šířka obuvi - jak měřit?

Jak zjistit šířku boty? Aby bylo možné přizpůsobit obuv se správnou šířkou, je třeba provést několik měření. Především je nutné měřit:

  • šířku přední části chodidla,
  • šířku v patě,
  • obvod přední části chodidla,
  • obvod nártu.

Všechna měření se provádějí naboso a ve stoje - aby byla hmotnost těla rovnoměrně rozložena. Udržujte vzpřímený postoj se spuštěnýma rukama a hlavou dopředu. Paty se musí dotýkat země. Ke správnému změření šířky chodidla můžeme použít krejčovský metr. Pomocí tužky držené kolmo k rovině podlahy nakreslete na kus papíru obrys, abyste mohli změřit délku a šířku. Pro správné měření je nutná pomoc druhé osoby. Naměřené hodnoty by se pak měly porovnat s tabulky s šířkami dostupnými na internetu. Díky tomu si můžete vybrat obuv vyznačující se optimální šířkou přizpůsobenou Vašim nohám.

Proč je šířka bot tak důležitá?

Spolu s výběrem správné velikosti, určení vhodné šířky boty nám zajišťuje její dokonalé přizpůsobení noze. Obuv, která je příliš volná a klouže dopředu, je náchylná k poškození. Na druhou stranu příliš těsné boty vyvíjejí velký tlak na prsty, které jsou kvůli nedostatku místa přeplněné. Pokud jde o šířku bot, důležitý je také materiál, ze kterého jsou boty vyrobeny - skvělou volbou je kožená obuv, která se při nošení dobře přizpůsobí tvaru nohy.

Při nákupu dalších bot se vyplatí vzít v úvahu také naše dosavadní zkušenosti. Pokud byly Vaše předchozí boty příliš volné, vyzkoušejte boty s šířkou F. Stejně tak, pokud byly příliš těsné, může být vhodná obuv s šířkou H. V mnoha případech je vhodná standardní obuv s šířkou boty G nebo mírně širší G ½.

Příliš volné nebo příliš těsné boty - co dělat?

Konečně jste našli boty svých snů - vyrobené z vysoce kvalitního materiálu, v perfektní barvě a odpovídající velikosti... téměř. Lehký diskomfort je běžný problém - nezbývá v jeho případě nic jiného než boty vrátit nebo vyměnit? Naštěstí ne! V případě, když jsou boty trošku větší, můžeme sáhnout po speciální vložce, s jejíž pomocí můžeme nohu v botě vyvýšit a snížit diskomfort. Na druhou stranu, pokud nás trápí mírně těsné boty, můžete je roztáhnout pomocí speciálních přípravků na natahování obuvi. Po aplikaci přípravku je nutné nosit obuv, aby přípravek začal působit. 

Obě tyto metody však nezmění šířku boty. Abychom se vyhnuli problémům s vhodnou šířkou, můžeme se rozhodnout pro nákup bot se speciálním elastickým svrškem, který umožní jejich lepší přizpůsobení individuálnímu tvaru chodidla.

Abyste se vyhnuli problémům s příliš těsnou nebo příliš volnou obuví, nezapomeňte vždy zvolit velikost a šířku obuvi podle velikosti svého chodidla. Informace o šířce obuvi Wojas najdete v popisu všech produktů, jako jsou dámské kozačky, pánské kotníkové boty a nejen. Doporučujeme Vám podívat se na naši nabídku, která zahrnuje boty s různými šířkami!

Nude barva - tento podzim vsaďte na monochromatické stylizace!
Předchozí
Nude barva - tento podzim vsaďte na monochromatické stylizace!
Seznamte se s hitem letošního podzimu, motorkářskými botami!
Další
Seznamte se s hitem letošního podzimu, motorkářskými botami!