Wpisz i naciśnij enter

Vydejte se na podzim do hor! Zjistěte, jak se připravit na výlet do hor

Vydejte se na podzim do hor! Zjistěte, jak se připravit na výlet do hor

Výlet do hor na podzim Vám umožní obdivovat krásnou červenožlutou krajinu, v klidu se projít po méně frekventovaných stezkách a posílit imunitní systém před zimou. Vyplatí se vědět, co si zabalit do hor, abyste si zajistili maximální pohodlí a bezpečí při aktivní dovolené. Jaké oblečení a obuv se nejlépe hodí pro chůzi v horách? Napovídáme, co si vzít s sebou na výlet do hor!

Podzimní túra v horách - jak doplnit oblečení na stezku?

Dobře přizpůsobená oblečení nás připravují pro horké slunce, déšť, vítr a první sníh. Oblečení do hor v létě se liší od oblečení na podzim, kdy si musíme vzít další prvky oblečení. Co potřebujete k úspěšnému výletu do hor? Zejména na podzim, kdy se počasí v horách mění jako v kaleidoskopu, je třeba pečlivě sestavit nezbytné vybavení.

V horách je pravidlem oblékat se do tzv. cibulového principu, což znamená oblékat si několik vrstev oblečení v závislosti na povětrnostních podmínkách. Na dovolenou v horách si musíte sbalit především přiléhavé termoaktivní prádlo, které při fyzické námaze dokonale odvádí vlhkost a pomáhá udržovat vhodnou tělesnou teplotu.

Druhou vrstvou na výběr je - softshell nebo fleece, které stejně jako spodní prádlo odvádějí pot ven a rychle schnou. Poslední vrstvou, která by neměla chybět na žádném podzimním výletě do hor, je nepromokavá bunda. Dole ideální budou nepromokavé kalhoty s dlouhými nohavicemi. K tomu čepice, rukavičky a víceúčelový šátek a jsme připravení zdolávat více nebo méně náročné trasy - téměř, protože stále potřebujeme správné pánské trekové boty nebo dámské turistické horské boty.

Horské turistické boty - jakou obuv nosit na podzimní stezky?

Jaké turistické boty si vzít na podzimní túru? Jako v každém ročním období je nejdůležitější pohodlná obuv, která nám zaručí plný komfort při zdolávání dalších kilometrů trasy. Komfort nám mohou zajistit trekové boty dámské nebo pánské na výlet do hor - vybavené nízkým (vhodným pro suché počasí na rovných stezkách) nebo vysokým (doporučeným na náročné a kamenité stezky za všech podmínek) svrškem a silně drážkovaným vzorkem se střední pružností. Poskytují optimální odpružení, stabilitu došlapu a přilnavost k povrchu. Podzimní túra v horách, kterou mohou doprovázet silné deště, vyžaduje, abychom si vzali obuv s nepromokavou membránou.

Další vybavení - nejen oblečení a obuv pro turistiku v horách. Co si ještě zabalit?

1. Horské vybavení

Nestačí nosit vrstvené oblečení a pevnou turistickou obuv. Výlet do hor je pro naše kolena velkou zátěží, kterým mohou pomoci trekové hole používané na stezce. Užitečné mohou být také stulpny kamaše, kalhoty a boty, které chrání před promočením, a turistické mačky, které Vám pomohou na zasněžených nebo zledovatělých stezkách v pozdním podzimu.

2. Jídlo a pití

Při rozhodování, co si vzít na horskou túru k jídlu, pamatujte, že energetické nároky jsou během túry obzvláště vysoké. Svačinky, jako jsou rozmixované ořechy, hořká čokoláda, tvrdé ovoce, cereální tyčinky a energetické gely, je mohou zasytit. Je také dobré naplánovat si trasu tak, aby zahrnovala zastávku v horské chatě, kde dostanete teplé a výživné jídlo. Kromě zásoby vody se vyplatí pořídit si také termosku s horkým čajem, který zahřeje tělo a zabrání prochladnutí.

3. Lékárnička

V neposlední řadě - lékárnička. Výlet do hor, který je nádherným dobrodružstvím v přírodě, s sebou nese určitá rizika. Obvazy, léky proti bolesti, žaludeční léky, peroxid vodíku, NRC fólie, opalovací krémy a přípravky na modřiny a otoky představují minimum pro ochranu drobných poranění a odřenin, zmírnění nepříjemných pocitů a dokonce i pro poskytnutí první pomoci.

Jak připravit dítě na výlet do hor?

Nezapomeňte si vzít teplé oblečení, náhradní ponožky a pokrývku hlavy a přizpůsobte náročnost trasy věku a schopnostem dítěte. Pohodlí na túře v deštivém počasí dítěti zajistí pláštěnka přibalená v batohu. Důležitá je také vhodná turistická obuv - sahající za kotník dětské kotníkové boty ochrání nohy dítěte před uklouznutím na mokrých kamenech. Svačina pro malého turistu se bude hodit - i když túra není dlouhá, Vaše dítě určitě dostane na stezce hlad. Nezbytná je také dodatečná láhev na vodu. Do boční kapsy batohu si dejte vlhčené ubrousky a antibakteriální gel. Nezapomeňme na knížku na razítka z horské chaty!

Příchod barevného podzimu nemusí znamenat rozloučení s turistikou v horách, včetně rodinných výletů. Stačí si připravit správné cestovní vybavení, včetně pevné a pohodlné obuvi. V nabídce společnosti Wojas představujeme obuv pro speciální úkoly - dámskou a pánskou obuv pro chůzi v horách. Podívejte se na modely, které Vám dodají jistotu kroků, výborně tlumí nárazy a účinně chrání před chladem a vlhkostí.

Dámské podzimní stylizace do práce a pro každý den
Předchozí
Dámské podzimní stylizace do práce a pro každý den
Impregnace bot - jak ochránit boty před zimou?
Další
Impregnace bot - jak ochránit boty před zimou?