Wpisz i naciśnij enter

Jak si vybrat velikost bot? Komplexní průvodce

jak si vybrat velikost bot

Otlaky, bolesti a dokonce i zranění nohy – každý, kdo alespoň jednou chodil ve špatně padnoucích botách, ví, jak důležité je zvolit správnou velikost. Abychom poznali správnou velikost, musíme se přesně změřit, vzít v úvahu nejen délku, ale také šířku, a pak zkontrolovat výsledky v tabulce velikostí. V dnešním příspěvku Vám krok za krokem ukážeme, jak si správně vybrat velikost bot.

Jak si vybrat velikost bot: osvědčená metoda měření nohy

Prvním krokem při výběru správné velikosti obuvi je samozřejmě změření délky a šířky chodidla. Abyste to mohli udělat rychle a efektivně, budete potřebovat:

  • bílý papír formátu A4,

  • pravítko,

  • krejčovský centimetr,

  • podporu v podobě druhé osoby,

  • tužku. 

Délka chodidla

Měření začněte položením listu papíru tak, aby kratší stranou přiléhal ke zdi. Poté se postavte bosýma nohama na list papíru – patu přitiskněte ke stěně. Požádejte pomocníka, aby Vám obkreslil tvar chodidla. Pak pomocí pravítka změřte délku od konce paty ke špičce prstu na obrysu. Nakreslete tužkou čáru spojující oba body. Rozměr této linie udává délku chodidla.

jak si vybrat velikost bot

Šířka obuvi

Abychom mohli správně určit velikost, budeme také potřebovat tzv. šířku obuvi. Měření provádějte na dvou místech: na klenbě nohy a na nejširším místě na nártu (hallux). Hodnota změřená pomocí krejčovského metru určuje šířku. 

Kombinujeme výsledky měření s velikostmi - jak určovat velikost obuvi na základě různých systémů

Rozměry nohou již máte, což znamená, že polovina práce je již za Vámi. V dalším kroku je třeba odečíst šířku obuvi a přizpůsobit rozměry odpovídající velikosti z tabulky.

  • Šířka je definována písmeny: E, F, G, H, kde E a F znamenají úzké nohy a G a H široké. Pamatujte, že čím větší je velikost boty, tím větší je její šířka. Pokud jde o rozdíl v šířce v rámci stejné velikosti, činí přibližně 0,65 cm.

Jak vybrat správnou velikost obuvi porovnáním výsledků našich měření s tabulkou velikostí? Je třeba mít na paměti, že na celém světě se používají různé systémy měření obuvi. Mezi nejoblíbenější patří systémy: Paris point, americký a anglický systém. V Polsku se nejčastěji používá evropský systém, v němž jsou velikosti vyjádřeny čísly 38, 39, 40 atd.

jak určovat velikost obuvi

Znáte už svou velikost bot? Krásné modely dámských a pánských bot najdete v obchodě Wojas.

Velikost bot: jak si vybrat a jakých chyb se vyvarovat

Existuje několik důležitých faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu našich výsledků měření. Díky těmto tipům správně určíte svou velikost a koupíte si boty, které Vaší noze dokonale padnou.

Za prvé: nezapomeňte vždy změřit obě nohy a vzít v úvahu větší rozměry. Často dochází k nerovnováze mezi nimi, což se může projevit snížením pohodlí při nošení obuvi.

Za druhé: měření provádějte vždy odpoledne nebo večer, kdy jsou Vaše nohy již mírně oteklé a unavené po celém aktivním dni. Při ranním měření nohou se mohou výsledky lišit od skutečných měření. Pamatujte, že boty slouží především k chůzi, a proto je musíte přizpůsobit svým skutečným potřebám.

Za třetí: pokud při porovnávání svých rozměrů s tabulkou velikostí zjistíte, že Vaše velikost je mezi dvěma jinými velikostmi – vždy si vyberte tu, která je vyšší.

jak vybrat správnou velikost obuvvelikost bot

Jak si mám po změření vybrat správnou velikost obuvi?

Nezapomeňte, že i to nejpřesnější měření musí jít vždy ruku v ruce s přesným měřením obuvi. Každý model je trochu jiný, což se projevuje v tom, jakou volnost má naše noha v botě. Některé boty se nosí také s ponožkami nebo s punčocháči a právě v nich byste měli měřit boty.

Měli bychom si také uvědomit, že pánská a dámská obuv se po zakoupení přizpůsobí naší noze přibližně za měsíc. Nejlepší způsob, jak si na obuv zvyknout, je samozřejmě pravidelné nošení. Nezapomeňte však, že boty nesmí být od začátku ani příliš velké, ani příliš malé. Neměli bychom mít pocit, že naše obuv tlačí prsty, ale po maximálním posunutí jich dopředu by vzdálenost mezi patou a koncem boty neměla přesáhnout délku přibližně 1 cm.

jak si mám po změření vybrat správnou velikost obuvijak vybrat ideální velikost obuvi

Nyní už víte, jak si správně změřit nohu a vybrat ideální velikost obuvi Wojas, abyste si mohli užívat pohodlí a styl každý den. Podívejte se na naši nabídku. 

Pánský smart casual styl. 5 klíčových pravidel
Předchozí
Pánský smart casual styl. 5 klíčových pravidel
Jak vyčistit bílé kožené boty? Průvodce krok za krokem
Další
Jak vyčistit bílé kožené boty? Průvodce krok za krokem