Wpisz i naciśnij enter

Minimalistický styl v módě – komu vyhovuje a co znamená?

Minimalistický styl v módě – komu vyhovuje a co znamená?

Méně je více – trend minimalismu pokračuje i v módě. Co znamená minimalismus v módě? Jak se projevuje v současných trendech? Jak vytváříte minimalistické stylizace, které zaujmou? V následujícím průvodci se blíže podíváme na zásady minimalistického stylu v módě a poradíme Vám, jak ho využít v každodenních outfitech. 

Minimalismus v módě – v čem je jeho síla?

Minimalismus v módě, stejně jako v jiných oblastech, které v posledních letech vzal útokem, znamená únik od nadbytku. Co to znamená v praxi? Minimalistická móda je především poctou jednoduchosti, která se projevuje jak střihy oblečení, tak doplňky a jejich tlumenými barvami. Intenzivní barvy, které se objevují i v minimalistických stylizacích, plní funkci akcentů. 

Módní minimalismus je také odpovědí na tzv. rychlou módu. Stylizace v minimalistickém duchu jsou založeny na používání kvalitního oblečení, obuvi a doplňků, které se již dlouho používají k vytváření různých setů. Jedná se o všestranné výrobky vyrobené v souladu s myšlenkou udržitelné módy.  

Minimalismus v módě
Minimalismus v módě

Klasický minimalismus – módní strohost kdysi a dnes

Kořeny minimalistické módy sahají až do 20. let 20. století. Předchůdkyně myšlenky less is more, Coco Chanel, tehdy propagovala jednoduché tvary a tlumené barvy – malé černé šaty, krabicové sako, široké kalhoty a pohodlné baleríny byly symbolem té doby. V 90. letech byl minimalismus opět na vlně – proslavily ho zejména návrhy Calvina Kleina.  Minimalistická móda prošla v průběhu času proměnami, ale stále zůstává směrem, kterým se ubírají velké módní domy a největší módní nadšenci. Minimalismus je dnes filozofií, která odmítá módu pro jednu sezonu ve prospěch nadčasových řešení. 

Minimalistický styl v módě

Minimalistický styl v módě – komu vyhovuje?

Minimalismus v dámské módě obdivuje mnoho známých trendsetterů z celého světa. Je tento směr také pro Vás? Pokud chcete do svého módního života vnést trochu pořádku – minimalistický šatník bude skvělým řešením. Pomůže Vám zbavit se věčného problému, kterým je: "nemám co na sebe." Nezapomeňte také, že minimalismus v módě je příznivý pro každou siluetu a umožňuje Vám jednoduchými střihy zamaskovat případné nedokonalosti. 

Minimalistická skříň – co by v ní nemělo chybět?

Myslíte si, že minimalistický styl v módě je pro Vás to pravé? Pokud přemýšlíte, jak proměnit svůj šatník, začněte... s generální opravou šatníku. Bez velkého sentimentu se rozlučte s oblečením a obuví, které nepoužíváte. Nechte (nejlépe odevzdané jako oblečení z druhé ruky) kousky oblečení vystřídat basic kousky, s jejichž pomocí si můžete vytvořit tzv. kapslový šatník. Pod tímto pojmem se skrývá koncept, který se skládá z tuctu nebo několik desítek kousků kolekcí. Používají se k sestavování různých setů pro každou příležitost.

minimalistické stylizace
minimalistické stylizace

Jaké minimalistické oblečení nesmí chybět ve Vaší sbírce? Zvolte klasiku – nejzajímavějšího efektu však dosáhnete výběrem těch, které mají mírně aktualizovaný vzhled. Co to znamená? V šatníku opravdového minimalisty nesmí chybět jednoduchá bílá košile – zajímavá bude ta s originálními knoflíky nebo nabíranými rukávy, které jsou v současnosti v módě. Nadčasový trenčkot? Nejlépe v oversize verzi, jako je kožená bunda nebo bunda bomber, které také mohou vypadat nadrozměrně. Mezi módní oversize styl patří také dámská saka nadměrných velikostí, která můžete s úspěchem použít pro méně a více casualové minimalistické stylizace. 

Při výběru džínů volte modely s rozšířenými nohavicemi. Ve Vašem šatníku by neměly chybět ani elegantně ušité kalhoty. Malé černé šaty s geometrickými výřezy jsou zdařilou kombinací klasiky a moderny. K minimalistickému šatníku patří také jednoduchá trička bez potisků, vypasované roláky, vlněné svetry a teplákové mikiny. 

Minimalistická móda
Minimalistická móda

Jak zatraktivnit minimalistické stylizace? 

Základním prvkem minimalistických stylizací je obuv. Které boty se hodí k minimalistické módě? Kožené dámské mokasíny, pantofle a sandály, sneakersy, kotníkové boty, kozačky na sloupku a klasické jehlové podpatky – jsou nezbytnosti kapsulové kolekce minimalistické ženy.

A co barvy? Minimalistická móda jsou tlumené, bezpečné barvy – bílá, černá, popelavá, tmavě modrá, béžová a modrá, také ve verzi total look. To však neznamená, že Váš šatník nemůže obsahovat výraznější odstíny – žonglujte s nimi jako s akcenty minimalistických stylizací. Módní minimalismus znamená také používání přírodních materiálů – bavlny, lnu, vlny, kašmíru a kůže. 

Minimalismus se sice projevuje jednoduchostí, ale zároveň je neuvěřitelně inspirativní a podněcuje kreativitu. Hledáte boty s módními a nadčasovými střihy? Boty, které jsou navíc vyrobené z vysoce kvalitních materiálů? Najdete je v nabídce značky Wojas!

Móda z roku 2000 se vrací. Jak se oblékat ve stylu Y2K?
Předchozí
Móda z roku 2000 se vrací. Jak se oblékat ve stylu Y2K?
Jaké boty zvolit k červeným šatům?
Další
Jaké boty zvolit k červeným šatům?