Wpisz i naciśnij enter

Móda z roku 2000 se vrací. Jak se oblékat ve stylu Y2K?

Móda z roku 2000 se vrací. Jak se oblékat ve stylu Y2K?

Móda z roku 2000 má svůj velký come back. Stále častěji se setkáváme s inspirací počátkem 21. století u známých designérů, na červených kobercích, ale také v pouličním a každodenním stylu. Styl označovaný jako Y2K je současnou interpretací módy, kterou si generace tzv. Mileniálů může pamatovat z hudebních videoklipů a seriálů z dob svého dospívání. Dnes je však móda roku 2000 vítána v méně kýčovité a estetičtější verzi.

"Y2K style" – co to je?

You2K – tato zkratka se používá pro označení stylu připomínajícího módu z roku 2000. Móda Y2K reinterpretuje trendy, které do každodenního života přinesla popkultura počátku 21. století.

Snažíme se odpovědět na otázku: „Co je to Y2K?“ musíme si uvědomit, že styl v dnešní době vůbec není o slepém kopírování módy roku 2000. V té době byl trh zaplaven dříve nedostupnými možnostmi, střihy a vzory a lidé toužící po extravaganci je využívali v nadměrné míře. Dnes kombinujeme inspiraci z roku 2000 s obezřetností, odkazy na klasiku a větší strohostí ve formě vyjádření. Dnes už víme, že móda má sloužit nám, a ne naopak, sami určujeme trendy a volíme osobitý styl.

Móda 2000
Móda 2000

Móda 2000 – nejdůležitější inspirace

Rok 2000 přinesl v módě odklon od všeho strnulého a předvídatelného. Celebrity udávaly zcela nové trendy a na oficiálních galavečerech a událostech dobyly tepláky nebo kalhoty s nízkým sedem. V roce 2000 je móda mixem popkultury a rostoucího významu technologie, která také zanechala stopu v trendech. Křiklavé a výrazné barvy se mísily s kovovými akcenty a masivními botami. Pod heslem „dámská móda 2000“ se skrývaly módní bokové džíny v kombinaci s krátkými topy a barevné doplňky (nejlépe se symbolem motýla). Dámy tehdy doprovázely bagetové kabelky, do kterých se navzdory jejich malé velikosti vešlo vše podstatné: lesk na rty a telefon s klapkou. Vzhledem k rostoucí globalizaci se móda v Polsku v roce 2000 výrazně nelišila od trendů vytvořených na západě. Na začátku 21. století se v naší zemi prosadili polští návrháři a zpopularizovaly se obchodní řetězce.

Móda roku 2000

Móda roku 2000 – jak z ní čerpat?

Rok 2000 je pro nás inspirací. Dvě po sobě jdoucí desetiletí 21. století nám umožňují vzít si z Y2K to nejlepší a zároveň si zachovat svobodu a zdravý rozum. 

Móda roku 2000 – odhalení a odvaha

Velmi krátký top a trička doplněná spodním prádlem vyčnívajícím z kalhot jsou jedním z vlajkových střihů 21. století. Dnes však na tak odvážné kombinace sázet nemusíme. Krátký top v kombinaci se sukní nebo kalhotami s vysokým pasem, doplněný oversize sakem nebo džínovou bundou, je dokonalým nápadem pro stylizaci inspirovanou Y2K. Vzhled dokonale doplníte dámskými kozačkami v kovbojském stylu a slavnou bagetovou kabelkou. V takovém vydání se budeme cítit módně, ale zároveň bezpečně a pohodlně.

Móda roku 2000 – volnost a minimalismus

Dámská móda roku 2000
Dámská móda roku 2000

Trendy pro rok 2023 se s odkazem na rok 2000 ubírají směrem ležérnosti a minimalismu. Volné kalhoty místo úzkých kalhot, velký welcome back zvonových kalhot a kombinace všudypřítomných džínů s jednoduchými topy jsou prvky Y2K, které zlepší naše pohodlí. Těchto několik kousků šatníku v kombinaci s doplňky, jako jsou např dámské sandály na platformě, podlouhlé brýle nebo velké náušnice ve tvaru kruhu nám dávají možnost sestavit mnoho stylizací. Především však – bez potřeby velkého množství oblečení. To zase dokonale zapadá do současné snahy vlastnit méně věcí.

Dámská móda roku 2000 – decentní výřezy

Móda roku 2000 je také ve znamení svůdných výstřihů a kousků, které krásně zvýrazňují postavu. V současné době se tento trend vrací v pletených šatech nebo svetrech i topech. Jemné výřezy v oblasti ramen, výstřihu nebo boků jsou dokonalým způsobem, jak odhalit kousek těla a zároveň zachovat eleganci a pohodlí.

Móda roku 2000 - rozbíjení schémat

Styl Y2K nám dává obrovský potenciál pro rozbití zavedených konvencí. Návrat módy z roku 2000 je proto ideální příležitostí ke kombinaci barev, textur a materiálů. Dnes již známé a tolik oblíbené spojení masivních bot v motorkářském stylu s lehkými sukněmi, hedvábných šatů se sneakersy nebo dokonce sandálů na platformě s ponožkami! Trendy inspirované rokem 2000 se vyhýbají etiketám a konvencím, což nám umožňuje ještě více. Styl Y2K je proto ideální příležitostí, jak plně využít módní trendy a zároveň se řídit vlastním individuálním stylem.

Jak nosit boty na platformě a s čím je kombinovat?
Předchozí
Jak nosit boty na platformě a s čím je kombinovat?
Minimalistický styl v módě – komu vyhovuje a co znamená?
Další
Minimalistický styl v módě – komu vyhovuje a co znamená?